Avatar billede spe Nybegynder
28. januar 2004 - 15:42 Der er 11 kommentarer og
1 løsning

Indlæg forsvinder hvis de er lange

I dette spørgsmål http://www.eksperten.dk/spm/456669 skrev jeg for en 3 dage siden et længere indlæg. Det forsvandt.
Jeg forsøgte mig så igen i dag. Det forsvandt også bare ud i den blå luft.

Min konklussion var så at der åbenbart er en grænse for længden af indlæg. Jeg postede så mit indlæg af 4 omgange og det lykkedes så endelig.

MEN hvis der er en begrænsning på længden så er det vel en fejl at indtastningsboksen kan indholde indlæg længere end grænsen og at indlægget bare forsvinder uden en fejlmeldelses.

Og hvor ligger grænsen.
Avatar billede thesurfer Nybegynder
28. januar 2004 - 15:54 #1
Avatar billede thesurfer Nybegynder
28. januar 2004 - 15:58 #2
Jeg har lige postet hele spm'et, inkl. alle indlæg fra http://www.eksperten.dk/spm/456669 :
http://www.eksperten.dk/spm/400697
Avatar billede spe Nybegynder
28. januar 2004 - 16:03 #3
Ja, det virker i hvertfald. Hvad hvis du poster som svar og ikke "kun" som kommentar?
Avatar billede spe Nybegynder
28. januar 2004 - 16:06 #4
tester lige selv her også:

Det er svært at give dig et svar der gør dig i stand til “At kunne printe hvad-som-helst fra hvilken-som-helst applikation til min printer, således at farverne på skærmen med rimelighed matcher farverne på printet” da ikke alle programmer understøtter farvestyring eller gør det mindre godt.

I det følgende forudsætter jeg at du vælger ICC-profil til din printer:
En ICC-profil til en printer har til formål at kompencere for de mangler printeren har så farverne kommer ud som de er defineret. Det er ideal situationen.
Men en ICC-profil fra fabrikantens side er en standard profil for den model. Den enkelte printer kan godt have andre særheder/svagheder der gør at standard profilen ikke helt passer til lige din printer. En standard profil er dog bedre end ingenting.
Du kan genere ICC-profiler der passer nøjagtig til lige din printer men det kræver software, farvekort og et spektrometer altså udstyr til et 4-cifret beløb.

Din printer har et vist farverum, den kan altså ikke printe alle mulige tænkelige farvekombinationer. Så når du printer billeder der indeholder farver der falder udenfor printerens farverum skal disse farver flyttes indenfor printerens farverum og hvordan det skal ske bestemmer du i Rendering Intent.
Perceptual egner sig bedst til foto. denne metode beholder afstanden mellem farverne hvilket betyder at de farver der falder udenfor printerens farverum flyttes ind i farverummet og de farver der i forvejen falder indenfor flyttes tilsvarende. Grunden er at mennesker er bedst til at opfatte forskelle mellem farver fremfor eksakte farver.
Satuation egner sig bedst til grafik med ensfarvede flader som foreksempel vektorgrafik. Her bibeholdes den mætningsgrad farverne har men de flyttes relativt.
Relative Colorimetric egner sig også til foto og kan bruges fremfor perceptual hvis denne (perceptual) konvertering gør at fotoet mister kontrast og farvemætning.
Absolut Colorimetric bruges til prøvetryk men prøvetryk skal helst ske på enheder der har et større farverum end den endelige udput enhed.

Så er der det med skærmen:
Igen de ICC-profiler der følger med er standardprofiler til den skærmmodel og tager ikke højde for den specifikke skærms særheder. Noget andet er at en skærm ændre sig med alderen. Den opføre sig også forskelligt afhængig af temperatur og fugtighed.
Igen kan du selv lave en ICC-profil til skærmen med det kræver stadig særligt software og hardware.
Det du kan gøre er at foretage en kalibrering med det kalibrering software du har tilrådighed i dit system. Da skærmen som nævnt ændre sig med alderen er det noget du skal gøre jævnligt.
Skærmen skal have været tændt et par timer før du kalibrere den og gør det under de mest typiske forhold (typiske for hvornår du arbejder) med hensyn til temperatur, lugtfugtighed og lysforhold i rummet.
Lav eventuelt et dokument hvor du har definere firkanter med 10% Cyan, 20 % Cyan......100% cyan, 10% magenta, 20% magenta...100%magenta, ditto for gul og sort. Print dette på din printer hvor du har valgt ICC-profilen for printeren. Sammenlign det udprintede med samme dokument set på skærmen og indstil din skærm så de to matcher mest muligt.

Arbejder du med Adobe-programmer som Photoshop, Illustrator eller InDesign så sæt deres farvestyring til de ICC-profiler der gælder for din printer. Alternativt sæt RGB til Colormatch og CMYK til Euroscale Coated v.2.
Avatar billede spe Nybegynder
28. januar 2004 - 16:07 #5
Her virker det jo.
Opretter lige et nyt spørgmål i kategorien hvor jeg havde problemer og forsøger igen.
Avatar billede spe Nybegynder
28. januar 2004 - 16:11 #6
testen er her http://www.eksperten.dk/spm/458180 og i det virkede det.

Måske kun et problem så i lige det spørgmål ???
Avatar billede thesurfer Nybegynder
28. januar 2004 - 16:23 #7
hmm.. jeg har lige lagt min test (spm + alle indlæg + som svar) i:
http://www.eksperten.dk/spm/456669
Avatar billede Slettet bruger
28. januar 2004 - 16:39 #8
Mon ikke det nærmere er den tid, man er om at skrive indlægget, der er afgørende?

Jeg har oplevet, at indlæg, jeg har brugt en del tid på at skrive er forsvundet. Uanset om de var ganske korte.
Avatar billede thesurfer Nybegynder
28. januar 2004 - 16:45 #9
Sikkert noget vedligeholdesesfejl-ting.. eller også kunne admin ikke lide dit indlæg ;-)
Avatar billede fromsej Praktikant
28. januar 2004 - 19:16 #10
Lav dit indlæg i Notepad, hvis du ved det bliver langt, så er det ikke væk, hvis der går noget galt.(Dyrekøbt erfaring)
Avatar billede johnstigers Seniormester
28. januar 2004 - 19:17 #11
jamen så tester jeg også lige:

En købeguide til bærbar computer
For 3 til 4 år siden var bærbare computere noget, som kun blev købt af firmaer. Men markedet har så småt, hvis endda ikke hurtigere end markedet for stationære Pc’er, udviklet sig til at blive omfattende.
Flere og flere ”almindelige” forbrugere køber bærbare computere i stedet for stationære, da de bærbare nærmer sig de stationære mht. ydelse. Da vi i dag er blevet mere mobile i vores samfund, er det ikke svært at se, at det er en fordel altid, at have adgang til sine e-mails, projekter, dokumenter osv.

Med det stigende antal forbrugere melder der sig også mange spørgsmål. Formålet med denne artikel er at kunne afdække de fleste ubesvarede spørgsmål og give tips og råd inden investering i en bærbar computer.

Et hav af valgmuligheder…
Som forbruger, der skal købe bærbar i dag, har man mange valgmuligheder. Flere og flere fabrikanter melder sig på banen med deres modeller. Skal man købe dyrt eller billigt, mærkevarer som IBM eller Compaq, eller måske holde sig til et forholdsvist nyt mærke som Asus, Fujitsu Siemens eller Dell og satse på at få mere værdi for pengene? Mulighederne er desuden er mange og ikke altid lige gennemskuelige, så derfor kan man nemt risikere at købe katten i sækken, fx. en udgået model. Det kan være svært at skelne imellem de enkelte maskiner, eftersom de udadtil ofte er identiske og altså "kun" har forskelligt indhold.

Der er også en række andre ting at tage stilling til. F.eks. vægten, som varierer fra model til model. Bærebare computere er ikke store og tunge som i ”gamle” dage - nu fås de helt ned under 1 kg. Men jo lettere den bærbare skal være, desto dyrere er den.
Derudover er der computerens design. Et ”slankere” design og mindre vægt betyder som regel, at den bærbare har færre udvidelsesmuligheder. Til gengæld er den lettere at have med sig.

Pris
Prisen er ofte det primære. For privatpersoner ligger bærbare som udgangspunkt i en prisklasse på 7-18.000 kr. Det er her jeg mener, at mange går galt i byen, nemlig ved at vælge en model til 7.000 kr., fordi man ikke ser forskellen på den billige, og så den dyre som står ved siden af.
Priser mellem 10.000 og 25.000 vil være mit råd at spendere på en bærbar. Men selvfølgelig afhængig af hvad man skal bruge den til! En bærbar til under 10.000 kr. kan fint bruges, hvis ikke kravet er så stort.

Indholdet
Processor
Processorfabrikant Intel er næsten enerådende indenfor processorer til det bærbare marked. Intel har i dag tre forskellige modeller, nemlig Celeron, Pentium 4 samt Pentium M.
Intel Celeron processoren er rettet mod forbrugerne, der ønsker et funktionelt produkt for få penge, hvorimod Intel Pentium 4 processoren er rettet mod det hastighedskrævende marked, som skeler mindre til prisen, men mere til højest mulig hastighed. De to processorer komplementerer fint hinanden mht. hastighed og pris. Ydelsesforskellen er ca. 20% i Pentium 4's favør, hvis de to processorer kører samme hastighed.

I 2003 introducerede Intel den vel nok største nyhed indenfor notebooks i lange tider. Centrino platformen blev introduceret, for at efterkomme ønsket der generelt går igen for alle notebookejere - længere batteritid! Kort beskrevet består Centrino platformen af 3 ting. Den nye Pentium M processor, 855 chipsettet samt indbygget 802.11b trådløst netværk. Ydelsen er på højde med de bedste Pentium 4 processorer, men varmeudledningen er holdt på et minimum pga. den meget strømeffektive Pentium M processor, så en Centrino notebook er generelt en pæn del mere støjsvag, end en Pentium 4 notebook

En anden fabrikant på det mobile processormarked er AMD (Advanced Micro Devices). De leverer i øjeblikket "kun" den prisbillige Athlon XP Mobile processor. Ligesom Centrino, yder den det samme som Pentium 4, men opererer ved en del lavere MHz. Derfor har AMD en produktrating, som de bruger i stedet. Dvs. at en AMD Athlon Mobile XP2500+ i virkeligheden kun kører 1833 MHz, men yder det samme som en tilsvarende Intel Pentium 4, der kører ca. 2500 MHz.

Og så er der det med kvaliteten... Mange mennesker har den opfattelse, at AMD processorer er af en dårligere kvalitet end Intel processorer. Lad os slå fast, at hverken AMD eller Intel er af dårligere kvalitet i forhold til hinanden. De to fabrikanter producerer begge processorer, der lever op til de strengeste krav. Men fordi AMD processorer er en del billigere end Intel, bliver de oftest brugt i de billigste notebooks på markedet, og en billig maskine til 8.000 er typisk ikke er skruet så godt sammen som en IBM til 30.000,-

Den største faldgrube indenfor bærbare er valget mellem en Intel Desktop processor og en Intel Mobile processor. Hastigheden og ydelsen er den samme, men forskellen er stor hvad angår støj og batteritid. Det er meget vigtigt, et en bærbar PC har en Intel Mobile CPU, da den benytter mindre strøm. Desuden vil en Intel Mobile bærbar typisk være langt mere støjsvag, da det mindre strømforbrug ikke kræver en blæser, der kører konstant for at køle maskinen ned. En Intel Desktop processor kræver langt mere strøm, og derfor kører blæseren næsten konstant.

Facts om batteriet
I dag leveres der to forskellige batterier. Det ene er et Lithium-Ion (Li-Ion), det andet et NiMH batteri. Li-Ion batteriet bliver leveret til næsten alle maskiner i dag og kan klart anbefales, da det er mindre og lettere samt mere kraftigt end NiMH batteriet. Til gengæld er det også en del dyrere. NiMH batteriet udmærker sig ved at være billigere i anskaffelse, men til gengæld er det lidt større og klodset for at kunne rumme samme mængde energi som et Li-Ion batteri. Et godt batteri til en Pentium 4 Mobile holder typisk i ca. 2,5 time ved normalt brug. Men det svinger meget, alt efter hvad man bruger sin maskine til. En stor strømsluger er CD-ROM drevet. Så bruges det ofte, skal man regne med at skære et kvarter eller to af batteritiden. 100% CPU udnyttelse er også noget som dræner batteriet ekstremt, helt ned til ¼ af tiden.
Kilde laptop4you


3D i bærbar
3D grafik og nye spil på en bærbar er for mange et ukendt område, men der findes faktisk en række grafikkort, eller rettere grafikchips, som kan lave hurtig og god 3D grafik på en bærbar. Prisen for at få disse grafikchips kan dog være ret høj og har man allerede købt sin bærbar kan det i mange tilfælde være umuligt at opgradere. Grafikken i en bærbar kommer ikke fra et kort som man kender det fra sin stationære, men fra en enkelt chip som er indbygget i bundkortet på den bærbare pc!
De bærbare hvor grafikchippen sidder på et printkort for sig selv i den bærbare kan dog sjældent opgraderes da nyere udgaver af "grafikkortet" ikke sælges i almindelig handel og disse ofte skifter design, dvs. at der enten ikke er plads til at sætte et nyt kort i eller så kræver kortet en ny slags stik eller strømforsyning som ikke findes i den bærbare. Når man vælger bærbar pc er det derfor vigtigt at gøre op med sig selv hvad man får brug for og måske får brug for, for maskinen kan sandsynligvis ikke opgraderes.

De forskellige mobilchips:

SiS 650
Integreret grafikchip som findes i rigtigt mange prisbillige bærbare. Chippen har kun understøttelse af de absolut krævede 2D og 3D funktioner, samt acceleration af DVD film. Det største minus ved denne grafikløsning er hastigheden, som gør den bærbare pc uegnet til nye og hurtige 3D spil, uanset hvor hurtig processoren måtte være. Desuden deler grafikchippen hukommelse med resten af systemet (op til 64 MB), hvilket betyder færre ressourcer til f.eks. styresystemet.
Sammenlignet med et det mere avancerede ATI Mobility Radeon 9000 er hastigheden ca. 1/4 og billedkvaliteten er ikke nært så god, så hvis man køber en bærbar med SiS 650 chippen må man gøre sig klart at det ikke er 3D spil den er god til. Producenter der bruger (eller har brugt) denne chip i deres bærbare er bl.a.: Vega, Targa, og Hi-grade.

NVIDIA GeForce2Go
Første mobile chipsæt fra NVIDIA, der gav god mulighed for at afvikle 3D computerspil som f.eks. Quake og Counterstrike på en bærbar pc.
Denne chip er grundlæggende baseret på GeForce2 MX grafikkortet, så hastigheden svarer omtrent til dette, og er ligeledes optimeret til DirectX 7. Den findes i en GeForce2Go 100 og 200 version, hvor 100 har 16 MB RAM og 200 modellen har 32 MB RAM. Indbygget i driveren til GeForce2Go er der mulighed for at vælge, hvor høj ydelse man ønsker på grafikkortet, således at man kan spare strøm når der ikke bruges 3D grafik. Producenter der bruger (eller har brugt) denne chip i deres bærbare er bl.a.: Acer, Fujitsu-Siemens, Dell og Toshiba.
NVIDIA GeForce4Go
En klart forbedret mobilchip i forhold til GeForce2Go der nu er meget lig GeForce4 MX grafikkortet. Lige som sin forgænger er det optimeret til DirectX 7, så grafikken er ikke bedre med denne chip, men hastigheden er meget højere.
Der findes en række forskellige udgaver af GeForce4 Go chippen som producenterne kan vælge at bruge. Det som varierer er hastigheder og hukommelse:
GeForce4 440 Go (64 MB RAM)
GeForce4 420 Go (64 eller 32 MB RAM)
GeForce4 410 Go (16 MB RAM)
Producenter der bruger (eller har brugt) denne chip i deres bærbare er bl.a.: Acer, Dell og Toshiba og Winbook.
NVIDIA GeForceFX 5600 Go / GeForceFX 5650 Go
Grafikchip til bærbare designet på grundlag af GeForceFX serien, hvilket vil sige at chippens hastighed er forholdsvis høj (dog ikke helt så hurtig som Mobility Radeon 9600), og der er understøttelse af DirectX 9. Producenter der bruger denne chip i deres bærbare er bl.a. Dell


ATI Mobility Radeon 7500
ATI sidder på en meget stor del af markedet for grafikchips til bærbare computere, og med Mobility Radeon 7500 fik de for første gang lavet en chip der kunne køre 3D computerspil i samme hastighed som det ses på en stationær. Grafikchippen minder meget om deres Radeon 7500 til stationære pc, og er optimeret til DirectX 7.
Chippen findes med både 16, 32 og 64 MB hukommelse, hvor 32 MB må betragtes som et minimum til moderne spil. Udover dette har ATI også udviklet Powerplay til chippen som sænker strømforbruget væsentligt, og sikrer længere batterilevetid.
Hastigheden på denne chip er omtrent den samme som GeForce4 Go har. Producenter der bruger (eller har brugt) denne chip i deres bærbare er bl.a.: Asus, Dell

ATI Mobility Radeon 9000
Den første mobilchip der understøttede DirectX 8.1, og derfor kunne lave flere avancerede 3D effekter end sine konkurrenter der fandtes på udgivelsesdatoen. Chippen er grundlæggende meget tæt på ATI's Radeon 8500 grafikkort til de stationære pc'er, og ydelses på Mobility Radeon er i nye spil på højde med dette. Der er dermed tale om en chip der kan det samme som ethvert andet moderne DirectX 8.1 kompatibelt grafikkort.
Chippen findes i med både 32 og 64 MB hukommelse, hvor udgaven med 32 MB hukommelse ikke er sat til at køre nært så hurtigt som 64 MB udgaven.
Mobility Radeon 9000 har lige som sin forgænger indbygget mulighed for ATI's PowerPlay, så der kan spares på strømmen.
Producenter der bruger (eller har brugt) denne chip i deres bærbare er bl.a.: Dell, HP (Compaq), ECS og Medion.
ATI Mobility Radeon 9600
Nyeste 3D chip fra ATI til bærbare, og denne gang med understøttelse af DirectX 9 og forbedret ydelse.
Kilde www.3Dkort.dk
Skærm
For få år siden fandtes der mange forskellige skærmteknologier, som alle er blevet udfaset til fordel for TFT-teknologien som er standarden i dag. Den sikrer en lysstærk og skarp gengivelse af skærmbilledet. TFT skærmen fås i forskellige størrelser og opløsninger. Den fås fra 10,4” til 17”, alt efter hvilken model man kigger på. Desuden er det vigtigt, at undersøge hvilken opløsning den er i stand til at vise. Jo højere opløsning (antal punkter på en skærm), desto mere kan man vise på den. De mest gængse opløsninger er:
800x600 = SVGA (typisk 12,1” skærme)
1024x768 = XGA (typisk 13,3” og 14,1” skærme)
1400x1050 = SXGA (typisk 14,1 og 15" skærme)
1600x1200 = UXGA (typisk 15" skærme)

Dertil er der kommet en del nye opløsninger med ankomsten af de nye Widescreen skærme:
1680x1050 = WSXGA+
1280x800 = WXGA
1440x900 = WXGA
RAM
RAM (Random Access Memory) er hukommelseslageret, som en computer bruger til at læse og skrive til, mens den er tændt. Det tælles i antal MB, normale ramstørrelser er 128, 192, 256, 384 og 512 MB RAM. Generelt gælder det, at jo mere RAM, desto bedre ydelse. Men der vil selvfølgelig være en grænse, hvor computeren simpelthen ikke vil være i stand til at udnytte de mange megabytes. Men det afhænger af hvilket software og operativsystem man bruger.
Standarden er i dag 256 MB på en maskine, der er pre-installeret med Windows XP. Hurtige modeller bliver tit leveret med 512MB. Har man tænkt sig at benytte andre operativsystemer, behøves der generelt ikke ekstra RAM, da Windows XP er et af de mest ressourcekrævende operativsystemer pt.
Standardenteknologien i dag er DDR-RAM, som er den hurtigste type indenfor RAM-teknologi i dag.

Centrino-arkitekturen

En bærbar med centrino processor er at foretrække efter min mening.

Fordele ved centrino!

- Ydere mere
- Nyere teknologi (pladsbesparende)
- Lavere varmeudvikling
- Trådløs teknologi integreret
- Lavere batteriforbrug
- De yder langt mere end clockfrekvensenken 1,5 Ghz Centrino ydelsesmæssigt sagtens slå en 2,5 Ghz P4.

Intel® Centrino™ Mobile Technology er udviklet til at opfylde dine behov for konstant adgang til datakommunikation med omverdenen og opfylder også de krav til ydeevne, der stilles af fremtidige applikationer.

I modsætning til eksisterende systemer leverer den nye teknologi kun strøm til komponenterne, når der er behov for det. Dette reducerer strømforbruget og
opvarmningen af processoren og giver samtidig brugeren større mobilitet

Centrino er en hardware-platform bestående af en processor, chipsæt og komponenter til trådløst netværk. Processoren, der hidtil har gået under kodenavnet Banias, er blevet døbt Pentium M.
Banias er konstrueret med to ting for øje, nemlig lavt strømforbrug og høj ydelse - i den rækkefølge. Fra ende til anden er der først og fremmest tænkt på batterilevetiden. Hertil kommer, at pc'er med Banias skal være små, og det skal være nemt at komme trådløst på nettet.
Der sker ikke så tit, at Intel bygger en ny processor op fra bunden. Når det gælder processorer til bærbare pc'er, er det faktisk kun sket en enkelt gang før, nemlig med 386SL i 1990.


Konklusion
Her er "mine råd" til køb af bærbare:
Et godt sted at starte er at klarlægge sit behov og spørge sig selv, hvad den skal bruges til, og dermed hvad man har af krav til maskinen. Skal den bruges til grafik og ressourcekrævende ting vil jeg anbefale, at man smider lidt penge i den, og får noget der kan klare den slags.
Der findes forskellige former for bærbare. De ting jeg finder vigtige ved en bærbar er vægt, keyboard, skærm, og generel ydelse. Nævnt i prioriteret rækkefølge. Men igen afhænger det af, hvad den skal bruges til. Hvis maskinen skal bruges i stedet for en stationær, vil man nok prioritere ydelse lidt højere end fx. vægten.
Køb helst en bærbar med separat ram til grafikkort, for uanset hvor meget ram du putter i maskinen, vil ydelsen aldrig være optimal.
Processoren skal hellere ikke være af typen Celeron eller AMD, de "æder" meget strøm.
Læg også mærke til hvor lange batteriet holder. Gå som minimum efter batterier der kan vare i 4-5 timer. Batteriet skal også helst være af mærket Lition.

Når du køber en bærbar, er det oftest en fordel, hvis du mærker og hører hvordan, den bærbare fungerer. Typisk er det "støjen" fra blæseren, som folk især lægger mærke til og hader, så den må ikke være for høj.

Held og lykke med valget af din nye bærbare – håber du med denne artikel er blevet bedre rustet til at finde vej i junglen af bærbare computere.
Avatar billede johnstigers Seniormester
28. januar 2004 - 19:18 #12
Tak for lån til ird ;)
Avatar billede Ny bruger Nybegynder

Din løsning...

Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.

Loading billede Opret Preview
Kategori
Alle kurser indenfor Microsoft 365 – både til begyndere og øvede.

Log ind eller opret profil

Hov!

For at kunne deltage på Computerworld Eksperten skal du være logget ind.

Det er heldigvis nemt at oprette en bruger: Det tager to minutter og du kan vælge at bruge enten e-mail, Facebook eller Google som login.

Du kan også logge ind via nedenstående tjenester







Læses lige nu